Trakyadaki yatırımlarını arttırıyor

Ekonomist Haziran 2007. Burcu Tuvay’ın Tayfun ÇEBİ röpörtajı

Tekirdağ’a önemli katkılar sağlayan Çebi Grubu, önemli yatırımlar yapmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Trakya’nın uluslararası ilk özel sektör limanı olan Martaş’a ilave liman tesisleri kurulacak. Yeni bir elektrik santrali de kurmaya hazırlanan grup, yıllık 2 milyon ton kapasiteli çelikhane inşa edecek.
Demir-çelik üretimi amacıyla Yaşar Kaptan Çebi tarafından 1964 yılında Karabük’ te kurulan Kaplan Demir Çelik Şirketler Grubu, Cebi Ailesi’ne ait sekte şirketten oluşuyor. Grubun amiral gemisi olan Kaptan Demir Çelik, 2006 yılı üretiminden satışlarda yıllık 767 milyon dolara varan cirosu ile Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşları arasında 32’inci sırada yer aldı. Yine grubun 1983 yılında kurulan Kaptan Metal şirketi, her yıl 500 milyon doların üzerinde, gerçekleştirdiği ihracat rakamı ile Türkiye’nin ilk 30 ihracatçı firması arasında bulunuyor,
Grubun ürettiği kütük demirleri, inşaat demirleri ve her türlü köşebent kare demirleri; Ortadoğu, Uzakdoğu, ABD gibi tüm dünya ülkelerine ihraç ediliyor. Gruba ait olan Çebi Nakliyat ise 100 araçlık filosu, 5 milyon ton civarında yılık taşıma tonajı ile liman ve fabrikalar arası taşımaları yükleniyor. Şirket kısa vadede, yılık 5 milyon ton civarında karayolu laşıma-cıtığını hedefliyor,1993 yılında da Marmara Ereğlisi’nde Trakya’nın uluslararası ilk özel sektör limanı olan Martaş’ı kuran Çebi Grubu, ilave liman tesisteni yapmayı planlıyor. Marmara denizi kıyısındaki liman tesisleri, yıllık 3,5 milyon tonluk yükteme-boşaltama kapasitesine sahip. Trakya’nın merkezi bölgesinde bulunan limanda, dökme yük, karışık yük elleçlemesini yapabilecek en modern ekipmanlar yer alıyor, Enerji konusunda da yeni yatırımlar yapacaklarını söyleyen Çebi Grubu CEO’su Tayfun Çebi, yeni elektrik santrali kurmaya hazırlandıklarını da sözlerine ekliyor. Grup, yıllık 2 milyon ton kapasiteli yeni çelikhane de inşa edecek. Kaptan Demir Çelik Şirketler’Grubu’nda 25 yıldan bu yanan yöneticilik yapan Tayfun Çebi, 1960 yılı Trabzon doğumlu, istanbul Üniversitesi iktisat Fakültesi’nden mezunu olan Çebi Grubu CEO’su Tayfun Çebi’ye gurubun hedeflerini ve yapacaktarı yeni yatırımları sorduk.

Ekonomist Grubunuzu biraz anlatır mısınız? Kaç şirketiniz var ve büyüklükleri neler?

Tayfun Çebi: Yaşar Kaplan Çebi larafın-dan 1964 yılında Karabük’te demir çelik üretmek amacıyla kurulan şirketler grubumuz. Kaptan Demir Çelik öncülüğündeki 8 şirketten oluşuyor.
Grubumuzun amiral gemisi Kaptan Demir Çelik, 2006 yılı üretiminden satışlarda yıllık 767 milyon dolara varan cirosu ile Türkiye’nin 5015 büyük sanayi kuruluşları arasında 32’incî sırada yer alıyor. Yine 1983 yılında kurulan Kaplan Metal Dış Ticaret ve Nakliyat A.Ş, her yıl 500 milyon doların üzerinde gerçekleştirdiği ihracat rakamı ile Türkiye’nin ilk 30 ihracatçı firması arasında yer alıyor. Grubumuzun ürettiği kütük demirleri, inşaat demirleri ve her türlü köşebent kare demirleri, başta Ortadoğu ve Uzakdoğu olmak üzere ABD ile tüm dünya ülkelerine Kaptan Metal tarafından ihraç ediliyor.

Bir de nakliyat şirketiniz var…

Çebi: Evet, grubumuza ait olan Çebi Nakliyat, 100 araçlık filosu ile grubumuza güçlü bir kara nakliyesi hizmeti veriyor. 3 milyon ton civarında yıllık taşıma tonajı île liman ve fabrikalar arası taşımaları yüklenen bu şirketimiz, hızlı ve ekonomik bir serviste nakliye ve lojistik desteği sağlayarak, grubumuza rekabet gücü kazandırıyor. Ana faaliyeti limanımızla fabrikalar arasındaki karayolu taşımalarını hızlı ve ekonomik şekilde yapmak olan firma, yıllık 5 milyon ton civarında karayolu taşımacılığını hedefliyor.

Gemicilik konusunda da faaliyetleriniz bulunuyor. Bunlardan bahseder misiniz?

Çebi: Çebi Denizcilik, kendisine ait 3 adet gemiyle, armatör olarak denizcilik sektöründe faaliyet gösteriyor. Şirket, 200 bin dwt {bir geminin yüküyle beraber toplam ağırlığından geminin yakıt mürettebat, su, kargo vb. hariç boş ağırlığının çıkarılmasıyla bulunan, ağırlık ölçümü) toplam kapasiteli, 8 adet geminin işletmeciliğini de yapıyor. Yakın geleçekte satın almayı planladığı 50 bin dwt’luk Handymax gemilerle de, grubumuzun demir-çelik yüklerini, en ekonomik şekilde dünya pazarlarına ulaştırmayı hedefliyor. Nur Gemicilik ise Kaptan Demir Çelik Grubu’nun ve 3’ûncü şahısların, ABD, Uzakdoğu, Kızıldeniz, Basra Körlezi ve Kuzey Avrupa’ya olan yıllık 3 milyon metrik tonluk, bin ila 50 bin metrik ton arası lot bazlı ihracat taşımalarını gerçekleştiriyor. Nur Gemicilik, Türk boğazlarında ve Türkiye’nin önemli limanlarında, armatör ve kiracılara acenta servisi sağlıyor.

Kaptan Demir Çelik’in Tekirdağ tesisleri hakkında bilgi verir misiniz?

Çebi: Kaplan Demir Çelik, 1964 yılında Karabük’te faaliyete başladı. Bugün çelik-hanesi, haddehaneleri, oksijen fabrikası, liman tesisleri ve üretimin her aşamasını denetleyen kalite kontrol laboratu-artan ile büyük bir ihracat gücüne sahip, entegre dev bir kuruluş. Bin 500’e yakın çalışanı ile üretimden satışlarda yıllık 767 milyon dolarlık ciroya sahip. Marmara Ereğlisi’nde 2002 yılında faaliyete başlayan çelikhane tesislerimiz; 66 bin metrekare kapalı, toplam 476 bin metrekare alan üzerinde kurulu, Yıllık 1 milyon 200 bin ton kütük üretim kapasitesine sahip. Ana ekipmanlar olarak ark ocağı, pota ocağı ve sürekli döküm makinesinden oluşuyor. 1 milyon 500 bin metreküp kapasiteli toz toplama tesisimizle, toz ve partiküler, atmosfere yayılmadan toplanarak peletle-niyor. Çevre kirliliği bu sayede engelleniyor.
Yardımcı tesislerimiz arasında, su arıtma, otomatik ferro-alyaj besleme ünitesi, 380 kV şarj tesisi, oksijen tesisi ve her biri 50 bin tonluk iki adet hurda holleri bulunuyor. 2006 yılının başında yıllık bin ton kapasiteli, düz ve nervürtü inşaat çubukları üreten hadde tesislerimiz faaliyete geçti.

Trakya’nın uluslararası ilk özel sektör limanını kurdunuz limanın bölge için nasıl bir önemi bulunuyor?

Çebi: Trakya’nın ilk özel limanını 1993 yılında Marmara Ereğlisi’nde kurarak, bölge sanayicisini, tek ve yetersiz donanımlı Tekirdağ Limanı’na olan bağımlılıktan kurtardık. Marmara denizi kıyısındaki liman tesislerimiz, yıllık 3 buçuk milyon tonluk yükleme-boşaltma kapasitesine sahip, Grubumuza sahip şirketlerin yanı sıra üçüncü şahıslara da hizmet veriyor. Trakya’nın merkezinde bulunan limanımızda, çağdaş limancılığın gereği olan tüm hizmetler, genel antrepo işletmeciliği de dahil olmak üzere, eksiksiz olarak yerine getiriliyor, limanımız, dökme yük, karışık yük elleçlemesini yapabilecek en modern ekipmanlara sahip. Otoyol ve sanayi bölgelerine yakınlığı da ulaşım bakımından cazip imkanlar sunuyor.

Tekirdağ’da, yatırımcılara ne gibi avantajlar sunuluyor?

Çebi: Tekirdağ ekonomisi, gerek sanayi, gerekse tarım ve turizm sayesinde büyüyor. Bugün bölgede Türkiye çapında dev sanayi tesisleri faaliyette bulunuyor. En önemli avantajları ise Avrupa ve istanbul’a çok yakın konumda olmaları.
Buradaki tesisler doğal-gaz, liman, elektrik ve alt yapı gibi avantajlara sahip, önümüzdeki yıllarda bölgeye önemli yatırımlar yapılacak. 2X135 megawatt gücünde yeni elektrik santrali, yıllık 2 milyon ton kapasiteli yeni çelikhane ve ilave liman tesisleri ile Tekirdağ’da yatırımlarımız devam edecek.
NATO gemilerine hizmet veriyor.
Trakya’nın uluslararası ilk özel sektör limanı Martaş, 1993 yılında Marmara Ereğlisi-Tekirdağ’da kuruldu.
Marmara deniri kıyısındaki liman tesisten, yıllık 3.5 milyon tonluk yükleme-boşaltma kapasitesine sahip. Liman, gruba ait şirketlerin yanı sıra üçüncü şahıslara da hizmet veriyor. Trakya’nın merkezi bölgesinde bulunan limanda, 100 bin dvt’ye kadar olan gemilerin yanaşabileceği azami 25 metre derinlikte ve 25 metre genişlikte, 5 adet rıhtım bulunuyor. Aynı zamanda, NATO ve askerî gemîlere de hizmet veren limanda, gemilerin güvenli olarak yanaşıp, kalkmasını sağlayan 57 bolard gücü 2 adet römorkör ve 1 adet de palamar beta mevcut.

Enerjiye 2003’te girdi
Kaptan Demir Çelik Şirketler Grubunun bir diğer faaliyet alanı da enerji sektörü. 2003 yılında Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’ndan üretim lisans ata Grup, Marmara Ereğlisi’nde tahttan Ekşi Elma Mevkii Seymen Yolu’nda 64.3 megawatlık doğalgaz kombine çevrim santrali kurdu.
Çebi Enerji Elektrik Üretimi A.Ş., üretim tesis ile Kaptan Demir Çelik şirketler grubuna ait tüketim gereksiniminin yanı sıra, serbest tüketiciler ve toptan satıcılar ile tüm piyasa katılımcısı firmalara yılda 550 milyon kWt kesintisiz, elektrik enerjisi üretiyor.